Valaistusalan pioneeri

 

1920- luvun alkuvuosina perustettiin Suomessa suuri määrä yrityksiä. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen kääntyi talous- ja yrityselämä jyrkkään nousuun ja niinpä kolme asiastaan innostunutta yrittäjää G.F.Rosenberg, E.Lagerqvist ja A.V.Widen vakuuttuivat uuden taidetakomon perustamisen tarpeellisuudesta ja ajankohtaisuudesta.

1.5.1921 perustettiin avoin yhtiö Taidetakomo Orno Konstsmideri, ja sen sijainti Helsingissä oli Wladimirinkatu 21 (nyk. Kalevankatu) työtilana 30 neliön huone ja henkilökuntana kolme perustajaa ja yksi apuhenkilö. Taidetakomoala oli senaikaisessa rakentamisessa paljon käytetty ja koristelusta, ornamentiikasta , löytyi hyvä lyhennesovellutus Orno, joka sopi molempiin kotimaisiin kieliin, sekä myöhemmin myös vientiin, todistaen keksijöidensä kaukonäköisyydestä. Myöhemmin selvisi : sana orno käännettynä latinasta suomeksi merkitsee ” minä koristan “, joka sopi erinomaisesti myyntihenkisille perustajille.

Tehtaan toimitusjohtajaksi valittiin August Villehad Widen, joka luotsasi tehdasta 40 vuotta aina vuoteen 1961, jolloin siirtyi eläkkeelle. Jo 1930-luvun alkaessa oli Orno asettunut suomalaisen valaisinteollisuuden merkittävään kärkiryhmään erikoistuessaan korkealaatuisten sisustusvalaisimien valmistukseen. Valaisimien suunnitteluun rakennuskohteisiin hankittiin päteviä sisustajia. Useat tunnustettiin maailmanlaajuisestikin alansa huipuiksi. Tavaratalo Oy Stockmann Ab osti Taidetakomo Ornon vuonna 1936. Orno oli siihen mennessä valmistanut uuden tavaratalon valaisinlaitteet, joka osaltaan vaikutti ostopäätökseen omistaa omia tuotantolaitoksia, kuten sen aikaisilla tavarataloilla oli tapana.